BURSA'NIN TARİHİ CAMİLERİ VE TEKKELERİ

Bursa'nın Tarihi Camileri ve Tekkeleri 24 Mayıs 2016

Bursa ili de tarihe tanıklık etmiş şehirlerden birisidir ve oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Bursa'ya gelen herkesi gezip görmesi gereken tarihi camileri ve tekkeleri yazdık

  • ŞEHADET CAMİİ

    ŞEHADET CAMİİ

    Sultan 1.Murad Hüdavendigar tarafından 1365 yılında yaptırılmıştır. Orduevinin tam karşısındaıdr. Aslen eski bir kilisedir. Zaten bu durum mimarisinden de kendini belli etmektedir. Bursa’daki gayri müslimler Sultan 1. Murad’ın kendilerine gösterdiği büyük anlayıştan ötürü kendi rızaları ile camiye çevrilmesi istemişlerdir.

  • HÜDAVENDİGAR CAMİİ

    HÜDAVENDİGAR CAMİİ

    1363 yılında yapımına başlanan ancak 19 yılda tamamlanabilen Hüdavendigâr Camii, “Ters T” planlı yapı özelliğine sahip olmasına rağmen, caminin kemerleri ve giriş bölümünün yapı biçimi incelendiğinde hiçbir Bursa yapısında görülmeyen özellikler taşıdığı görülür.Caminin yapımında Bizans devrinden kalma devşirme malzeme kullanılmıştır.

  • HACILAR CAMİİ

    HACILAR CAMİİ

    Eski Adliye binasının arkasında bulunan cami, 1470 yılında Bak­kal Hacı Sinan tarafından yaptırılmıştır. Caminin üst kısmı kubbe İle örtülmüştür. Caminin en önemli bölümü, renkli ahşaptan yapılmış mahfildir. Son cemaat mahali ile birlikle dikdörtgen bir plana sahiptir.

  • ORHAN GAZİ KÜLLİYESİ

    ORHAN GAZİ KÜLLİYESİ

    1339-1340 yılları arasında Orhan Bey tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından oluşmaktadır. Bursa surlarının dışında yaşam alanlarının oluşturulmasının ilk örneklerinden olan külliye, diğer sultan külliyelerinden farklı olarak, Sultan Türbesi külliye sınırları içinde yer almaz.

  • MURADİYE KÜLLİYESİ

    MURADİYE KÜLLİYESİ

    Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi’ne Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yapıldığı bilinen türbeler de eklenmiştir.

İlgili Yorumlar